_
_
_
_
_
Reportatge

Les historietes del Saló

La trobada ofereix un atapeït programa d'activitats, exposicions com la dedicada a la censura i un llistat de convidats que inclou Moebius, Manara i Peter Bagge

Els caçadors de vinyetes portaven un any d'espera, però l'hora ja és arribada: el Saló del Còmic (www.ficomic.com) s'inaugura avui i es desenvoluparà fins al diumenge al Palau número 8 de la Fira de Barcelona (al recinte s'accedeix per l'avinguda de Maria Cristina i l'entrada val 6 euros). La ciutat es consolida com la capital espanyola del còmic, una afirmació que demostren les xifres. La facturació anual de vendes d'historietes arriba ja als 100 milions d'euros i Catalunya concentra el 95% de la producció editorial de les historietes, segons dades aportades per Antoni Comas, president de Ficomic, l'entitat que organitza el Saló. Anem a pams, que a la trobada comiquera hi ha molta oferta:

La creativitat dels autors de les Illes Balears recala amb força en aquesta edició

- Estrelles de les vinyetes. El cartell d'artistes convidats inclou enguany totes les tendències amb referents imprescindibles com Moebius, Peter Bagge, Milo Manara, Quino, Frederick Peeters, Adam Hughes i Liniers, entre d'altres. La llista d'estrelles s'enriqueix, a més, amb un dels actors més recurrents de l'imaginari del cinema de terror made in Spain, Paul Naschy.

- Un segle de censura. A l'apartat d'exposicions sobresurt la proposta de Vinyetes censurades. Del tancament de Cu-Cut! al segrest d'El Jueves, un repàs a la història de les diverses formes de censura aplicada a Espanya a la premsa satírica i a les publicacions d'historietes durant l'últim segle. En aquest recorregut expositiu, que té com a comissari el periodista Vicent Sanchis, es poden trobar episodis tan curiosos com els problemes que van tenir els còmics de Flash Gordon amb els censors de la Segona República, que els consideraven immorals.

- L'art de mirar. L'oferta d'exposicions inclou també les dedicades als guanyadors dels premis de la passada edició del Saló (Miguelanxo Prado, Max i David Rubín), i una mostra d'originals del fanzine gallec Barsowia. Mortadelo i Filemón, de Francisco Ibáñez; la singular versió del mite de Dràcula a càrrec de Luis Scafati; els efectes especials de la companyia DDT (El laberinto del fauno), l'entranyable i feliç Massagran i les hiperimpactants il·lustracions de Tim Sale per a la sèrie televisiva Herois també tenen un lloc reservat a l'àmbit de les exposicions, que abracen, a més, una exhibició de treballs de Milo Manara relacionats amb l'exhuberant univers de Fellini, i una altra amb pàgines originals de les aventures del detectiu Max Fridman, creat per Vittorio Giardino, un clàssic europeu.

- El còmic de les Illes. Les Illes Balears són la comunitat autònoma convidada enguany al Saló. L'impuls dels seus autors de còmic es podrà veure en una exposició que té com a comissari Pere Joan, i la publicació d'un llibre on es recull el treball d'alguns dels autors més representatius. "Els còmics de les Balears estan caracteritzats per la diversitat. No hi ha cap tendència dominant, són obres de tots els estils", explica Pere Joan.

- A competició. Els guanyadors dels premis del Saló es faran públics la nit de demà. A la categoria de millor obra d'autor espanyol publicada al 2007 competeixen Bienvenido al mundo. Enciclopedia Universal Clismon (Mondadori), de Miguel Brieva; Jazz Maynard: Home Sweet Home, de Raule i Roger Ibáñez (Diábolo Ediciones); María y yo, de Miguel Gallardo; Arrugas, de Paco Roca, i El Evangelio de Judas, d'Albert Vázquez; aquestes tres últimes publicades per Astiberri.

- Per fer agenda. El programa del Saló inclou, a més, un seguit d'activitats que abracen debats, entre altres temes, sobre l'erotisme a les historietes (avui, a les 18.15 hores) o al voltant de l'humor vist com una arma de protesta contra els abusos del poder (demà a partir de les 16.00 hores amb la participació de Pepe Rubianes). Altres actes destacats són les trobades-homenatge amb els mestres Francisco Ibáñez (dissabte) i Quino (diumenge). D'altra banda, al recinte se celebraran tornejos de videojocs, tallers de còmic, classes magistrals a càrrec d'alguns dels convidats de l'esdeveniment i una jornada -programada avui (a partir de les 17.00 hores)- dedicada a reivindicar el valor de la historieta com a instrument pedagògic, que s'obrirà amb una conferència d'Antoni Guiral, prestigiós expert de la història del novè art.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_